Põllumajandusteadlased: kliimat aitaks säästa suurem maheviljeluse osakaal

, Eesti Maaülikool, Põllumajandus- ja keskkonnainstituut
Copy
Kui põllukultuur või umbrohi põllul õitseb, on keelatud mistahes taimekaitsevahendiga pritsida.
Kui põllukultuur või umbrohi põllul õitseb, on keelatud mistahes taimekaitsevahendiga pritsida. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põllumajandus on otseselt keskkonnas toimiv ja seda tugevalt mõjutav majandusharu. Pärast Teist maailmasõda nn rohelise revolutsiooni käigus põllumajandus intensiivistus ja spetsialiseerus vähestele kultuuridele tugeva väliste sisendite mõju all, nagu mineraalväetised ja sünteetilised taimekaitsevahendid. See on viinud muldade degradeerumiseni, mullaviljakuse ja elurikkuse kahanemiseni.

Et saavutada võimalikult kiiret jätkuvat üleminekut loodusega kooskõlas olevale ökoloogiliselt efektiivsele tootmisele, tuleks rakendada kõik poliitilised meetmed nii toetuste jagamise kui ka nõuete kehtestamise näol. Põllumeeste viljelusvõistlus peaks põhinema ökoloogilise efektiivsuse hindamisel: vähima kohaliku taastuva sisendiga suurem kogus toodet minimaalse ökoloogilise jalajäljega. Nii on see võimalik mitmekesises põllumajandusmaastikus hästi toimiva elurikka põllukoosluse puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles