Triin Ploompuu: tehnikavaldkond ootab noori

Triin Ploompuu
, Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuht
Copy
Triin Ploompuu.
Triin Ploompuu. Foto: Kristi Kamenik

On lõpupidude aeg ja paljud noored peavad otsustama, millist eriala ja kuhu edasi õppima minna. Kutsuksin lapsevanemaid ja tööeluga kursis olevaid inimesi koos noortega läbi arutama, millised on tuleviku perspektiivid päriselt. Fakt on see, et Eesti majanduse võtmeküsimuseks kujuneb oskustööjõud tehnikavaldkonnas, kirjutab Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuht Triin Ploompuu.

Eesti majandus väljus pandeemiast üpris heade tulemustega ainult tänu töötlevale tööstusele. Tööstus pakub karjäärivõimalusi ja stabiilsust. Tuntud tööpakkumiste portaal näitab ka praegu, et kõige rohkem tööpakkumisi on mehaanika ja tehnika ning taastuse ja tootmise valdkonnas. Ka on tootjatele paindlikke lahendusi pakkuvates rendiettevõtetes pikaajaline järjekord kvalifitseeritud tööjõu organiseerimiseks.

Kui koolinoorel puudub praegu praktiline töökogemus ja arusaam majanduses toimuvast, siis on täiskasvanutel võimalik aidata neil otsustada. Koos noortega tuleks läbi arutada ja analüüsida, mida tähendab konkreetse erialase töö sisu ja tulemuslikkus, millised on vajalikud oskused, valdkonna konkurentsieelised ja võimalused. Aga rääkima peaks ka karjääriredelist ja enesearengu planeerimisest. Lisaks ka sellest, kuidas tekib palk ja miks mõni töökoht on kõrgemini tasustatud: mis tagab konkurentsieelised või unikaalsed oskused, et konkreetne töötasu välja teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles