Madis Iganõmm: Raimund Pundi juhtumist (5)

Madis Iganõmm
, Metsaomanik ja pärandkultuuri hoidja
Copy
Madis Iganõmm.
Madis Iganõmm. Foto: Madis Veltman

Nimeka sporditreeneri pedofiilne käitumine oli avalik saladus, mille ees pigistati kõrgemal pool silmad lihtsalt kinni, kirjutab spordiametnik Madis Iganõmm.

Laste väärkohtlemine pedagoogide poolt on väga tõsine kuritegu mistahes huvihariduse valdkonnas. Me ei tea praegugi selliste juhtumite täpset arvu ega viise, sest need on psüühiliste traumade ja häbitunde tõttu varjatud just ohvrite eneste poolt. Hea näide oli hiljaaegu ETVs näidatud Prantsuse dokfilm «Lõppmäng: murdes vaikusest välja». Filmis joonistus selgelt välja, et sellised asjad saavad toimuda eelkõige kõrgete spordijuhtide teadmisel. Samal kanalil käsitletud Raimund Pundi lugu tekitas samuti hulga samasuguseid küsimusi, mille suhtes ei ole meie kõrged spordiametnikud avalikkusele seni selget seisukohta väljendanud.

Pärast Eesti Treenerite Liidu vastava pressiteate avaldamist võttis mitu spordiinimest küll sõna, aga millegipärast valisid nad poole ja asusid hoopis kaitsma väidetavat pedofiili, mõtlemata selle nähtuse olemusele ja probleemide lahendamisele ühiskonnas laiemalt. Mitme sõnavõtu iseloomulik joon oli see, et neis ei viidatud ohvritele ega arutletud koolikaaslaste tunnete üle, mida väärkohtlemisest teadlik olek neis tekitas.

Paraku ei ole kõigi nende suhtes õiglust senini ametlikult jalule seatud, neid kõike justnagu polekski spordijuhtide jaoks kunagi olemas olnud. On ainult teeneline treener, keda on vaja igati kaitsta ka praeguste spordijuhtimise struktuuriüksustega, sest ta on toonud kunagi palju medaleid. Pigem jäi nii mõnestki sõnavõtust mulje, et treener ja tema tegevuse taustal ametis olnud spordijuhid tuleb rahule jätta. Võib-olla peakski unustama, aga teisest küljest selle erakordse juhtumi osadeks lahtivõtmine loob väärtusliku materjali samasuguste asjade tulevikus ärahoidmiseks. Arvestama peaks veel sellega, et teist korda unustamine tähendaks taasohvristamist. Hinnaalanduse tegemine mõne olulise paguni või ordenikandja suhtes oleks selle teema puhul kohatu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles