Martin Ehala: lennukikaaperdamise reaalsus

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
ALATU VAHISTAMINE: Valgevene praeguse režiimi poolt vihatud ajakirjanik Raman Pratasevitš julgeolekujõudude kindlas haardes. Tundub, et seekord oli Aleksandr Lukašenkal õnne. Pommi Ryanairi lennukist aga ei leitud.
ALATU VAHISTAMINE: Valgevene praeguse režiimi poolt vihatud ajakirjanik Raman Pratasevitš julgeolekujõudude kindlas haardes. Tundub, et seekord oli Aleksandr Lukašenkal õnne. Pommi Ryanairi lennukist aga ei leitud. Foto: telegraph.co.uk

Sõnadega luuakse reaalsust ja samas antakse sellele ka hinnanguid. See pole midagi uut – see et sama inimene võib olla ühe kommentaatori jaoks vabadusvõitleja teise jaoks terrorist, ei üllata kedagi – vaatepunktid on lihtsalt vastandlikud. Seetõttu on huvitav, kuidas on nimetatud Valgevenes 23. mail toimunud intsidenti Ateena-Vilniuse marsruudil olnud Ryanair lennuga 7978.

Paistab silma, et Euroopa Liidu riigid ja EL juhid on kasutanud jõulisemaid väljendeid kui kaugemal asuvad riigid. Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles: «Tsiviillennuki kaaperdamine on enneolematu riiklik terror»; Ryanairi juht Michael O’Leary nimetas toimunut «riiklikult sponsoreeritud kaaperdamiseks , riiklikult toetatud piraatluseks». Kersti Kaljulaid: «varjamatu riiklik terroriakt, lennukikaaperdamine», lennukikaaperdamiseks on juhtunut nimetanud  ka Ursula von der Leyen.

Mõnevõrra nõrgemalt väljendus Prantsuse välisminister Jean Yves LeDrian, kasutades mõistet «ümber suunama»; sama väljendit on kasutatud ka USA presidendi avalduses kombinatsioonis «jõuga ümber suunamine», samas on teole endale antud tugev hinnang eraldi sõnadega - «väljakutse rahvusvahelistele normidele», tegu, mis on «ennekuulmatu» ja «häbiväärne».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles