KESKKOND ⟩ Anne-Ly Feršel: loodust saab kaitsta ka siis, kui piirangud pitsitavad

Rein Kuresoo
, Fookuse Keskkonna toimetaja
Copy
Anne-Ly Feršel
Anne-Ly Feršel Foto: Rein Kuresoo

Keskkonnaamet valmistab ette Alutaguse rahvuspargi laiendamist. Üheks ametnikuks, kes selle protsessiga on tihedalt seotud, on Iisaku looduskeskuses töötav Anne-Ly Feršel, kelle perel on ka endal planeeritud laiendusalale jääv kalandustalu ja metsad.

Rahvuspargi laiendusalal elab palju inimesi. Mida arvavad need, kes pole otseselt metsandusega seotud?

Hiljuti rääkisin Alutaguse rahvuspargi laiendusest Kuru küla elanikega ja nad püüdsid mulle ääri-veeri selgeks teha, et nad on selle vastu, pargi territoorium olevat niigi suur. Neile oli vastukarva ka see, et tuleb uusi piiranguid, ehkki need neid otseselt ei puuduta. Aga kui ma neile rahulikult selgitasin, milleks üldse rahvusparki laiendatakse, jäid nad pigem minuga nõusse.

Kas rahvuspargi laienemisele teeb vastutööd ka RMK?

Nähtavalt ja otseselt mitte, aga väga kaheldava tõepõhjaga on nende arvutused selle kohta, kui palju tulu jääb saamata ja kui palju inimesi töötuks. Justkui faktina räägitakse Iisaku taimla sulgemisest, millega kaotavat töö 25–30 inimest ja RMK Iisaku kontori kinnipanekust. Miks peaks hästitoimiv taimla kinni pandama, kui Eesti toob metsaistikuid sisse ja piirkonnas on neid endiselt tarvis?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles