AK ⟩ Viguriga kaardid: Eesti keskmine palk kümne aasta eest (1)

Taavi Pae
, Tartu Ülikooli Eesti geograafia kaasprofessor
Copy
Keskmine palk Eesti omavalitsustes aastal 2011.
Keskmine palk Eesti omavalitsustes aastal 2011. Foto: Evelyn Uuemaa, TÜ Geograafia Osakond

Milline oli Eesti keskmine palk kümme aastat tagasi, kui võtsime rahaühikuna kasutusele euro? Sellest saab aimu viguriga kaardi abil. 

Raha on teema, mis ikka ja jälle pakub huvi, eriti kui see puudutab iseenda või naabrite sissetulekuid. Lisaks kehtib ka seaduspära, et raha on alati vähe. Seekordse kaardi peal heidame pilgu tagasi kümne aasta tagusesse aega. Nullindate lõpu majanduskriis oli seljatatud ja palganäitajad kasvasid. 2011. aasta 1. jaanuaril läks Eesti üle eurole, mis tähendas raha numbrilise väärtuse vähenemist 15,6466 korda, rahavahetusest tekkinud hinnatõusu üle ollakse siiani eri arvamustel. Paljudele meenub ka tasuta jaotatud eurokalkulaator.

Siinsel kaardil on esitatud Eesti omavalitsuste keskmine palk 2011. aastal, mis oli 830 eurot ehk 13 000 krooni. Toona oli Eestis üle paarisaja omavalitsuse ja nii tulid regionaalsed erinevused paremini välja kui praegu, mil omavalitsusi on 79. Regionaalselt torkab keskmise palga puhul silma Harjumaa ja eriti Tallinna ümbrus. Sealne keskmine palk oli mitmetes omavalitsustes

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles