AK ⟩ «Isegi oma naisele ei saanud öelda, mis tööd täpselt teen ja kus öösiti liigun» (7)

Raul Ranne
Copy
Politsei eriüksuste haarang baaridest, kurjategija autosse!
Politsei eriüksuste haarang baaridest, kurjategija autosse! Foto: Rahvusarhiiv/erik Prozes

«Kaks aastat ma sisuliselt ei maganudki. Isegi oma naisele ei saanud öelda, mis tööd täpselt teen ja kus öösiti liigun. Teistest rääkimata.» Nii räägib taasiseseisvunud Eesti esimese politsei eriüksuse juht Henn Kask. Sel kevadel möödus üksuse loomisest 30 aastat.

Me ei räägi K-komandost, mida küllap hästi teatakse. Jutt käib selle eellasest – Eesti Politseireservi nimelisest üksusest, mis loodi kõige keerulisematel üleminekuaastatel selleks, et üha jõulisemalt pead tõstnud kuritegevust ohjeldada. See oli salajane üksus, mille võitlejate näod ja nimed olid teada väga üksikutele ning tegevus varjatud. Pikki aastaid tuli Politseireservi tegemistest vaikida ka selle juhil Henn Kasel. Ju nii olekski jäänud…

Aga hiljuti tulid vanad võitluskaaslased ettepanekuga, et Kask võiks siiski oma mälestused kirja panna. «Mu elu kõige raskemad kaks aastat, pinged ja ohtlikud olukorrad, mida olin seni üritanud pigem unustada, tulid taas kirkalt silme ette, võtsid öösel unegi,» ütleb mees, kui tema Mustamäe korteris kohtume.

Raudkõva käepigistus ei lase kahelda, et korrakaitsjate kitsamas ringis väljaõppespetsialistina hinnatud mees on endiselt heas vormis. Mis siin rääkida, soliidsest vanusest hoolimata käib ta ikka kolmel korral nädalas jõusaalis.

Muidugi on ka see, kuidas Tallinnas mehaanikatehnikumis õppinud ja Riias lennunduskõrgkoolis lennuinseneriks koolitatud Kask ringiga lõpuks miilitsasse tööle sattus ja süsteemis transpordimiilitsa ülema asetäitjaks tõusis, omaette lugu väärt. Aga jäägu see mõneks järgmiseks korraks.

Alustame 1991. aasta kevadest. Eks nostalgiameel toob sellest ajast silme ette entusiastlikud ühisüritused ja ülevad vabakslaulmised. Aga argielus toimus samal ajal see, mida sobivad imehästi illustreerima Jaak Joala omaaegse hiti read: «Aeg oli raske siis. Gangsterid. Vaesus. Kriis.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles