TERVISHOID ⟩ Keemiadoktor Kalle Truus: erinevate tubakatoodete keemias on oluline vahe

Kalle Truus
, Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi dotsent
Copy
Skulptor Tauno Kangro demonstreeris, kuidas hea õnne saamiseks laevakapteni pronkspiibus tubakas põlema süüdata.
Skulptor Tauno Kangro demonstreeris, kuidas hea õnne saamiseks laevakapteni pronkspiibus tubakas põlema süüdata. Foto: foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Sigaretisõltuvus kujuneb suurel määral alateadlikult ega ole vahetult tunnetatav. Siin mängivad suurt rolli traditsioonid ja tegevus kui rituaal, kirjutab keemiateadlane Kalle Truus.

Eestis on uute suitsetamistoodete mõju vähe uuritud. Statistika näitab, et tavasigarettide tarbimine heaoluriikides, sealhulgas Eestis, üldiselt väheneb ja arengumaades kasvab. Olgugi et nende kasutamine on palju muutunud, on traditsioonilised sigaretid endiselt maailma populaarseim tubakatoode: nende turumaht ületas 2018. aastal 63 korda e-sigarettide ja ligi 220 korda kuumutatavate tubakatoodete mahtu, kuigi uute toodete osakaal aja jooksul ilmselt kasvab.

Tavaliste sigarettide populaarsuse põhjuseks võib pidada tubakasuitsu rikkalikku maitset, mis baseerub umbes 7000 keemilisel ühendil. Nende hulgast on erilise tähtsusega psühhotroopse toimega tubaka-alkaloidid, ka nikotiin, mis tekitavad pikaajalisel tarbimisel küll tugevat sõltuvust, aga pole mürgisust silmas pidades tervisele niivõrd ohtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles