TERVISHOID Briti teadlane Gerry Stimson: e-sigaret teeb tavasigaretist 95 protsenti vähem kahju

Kadri Tammepuu
, Fookuse Tervishoiu toimetaja
Copy
Eesti Vähiliit vabatahtlik lektor Hanno Egipt näitamas õpilas­tele tõrva kogust­, mis ladestub kopsu, kui suitsetada iga päev üks pakk sigarette.
Eesti Vähiliit vabatahtlik lektor Hanno Egipt näitamas õpilas­tele tõrva kogust­, mis ladestub kopsu, kui suitsetada iga päev üks pakk sigarette. Foto: Kristjan Teedema

Imperial College Londoni emeriitprofessor ning London School of Hygiene & Tropical Medicine’i auprofessor Gerry Stimson oli üks esimesi teadlasi, kes hakkas 1980. aastatel tegelema uimastite ja HIV/AIDSi kahjudega. Ta on nõustanud Suurbritannia ja teiste riikide valitsusi, Maailma Terviseorganisatsiooni ning Maailmapanka. Stimson selgitas e-sigarettide näitel tervisekahjude vähendamise ideoloogiat, mida kasutavad britid.

Miks soovitate kaaluda suitsetamisest loobumisel e-sigarette?

Teame, et tubaka suitsetamine on surmav. See tapab pooled kõigist pikaajalistest kasutajatest ja on suurim mittenakkavate haiguste põhjustaja. Paljud aga ei suuda suitsetamisest loobuda ja katsed seda teha luhtuvad, kuna neile meeldib nikotiin või nad tunnevad, et ei saa ilma selleta hakkama.

Ohutumate nikotiini kasutamise alternatiividega ei hingata sisse tubaka põlemisel vabanevat 7000–8000 toksilist kemikaali. Andmed näitavad, et e-sigaretid on tervisele vähemalt 95 protsenti vähem kahjulikud kui tavalised sigaretid. Läheneme küsimusele pragmaatiliselt ja arvame, et uudsed tooted peaksid olema kättesaadavad neile, kes ei suuda muul viisil suitsetamisest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles