Rainer Kattel: kelle võlg on riigivõlg? (16)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel.
Rainer Kattel. Foto: Elaine Perks

Eesti riigi rahandus- ja rahapoliitikale on omane olnud kunstlike piirangute loomine. Nüüd oleme Euroopa finantssüsteemi osa ning oleks puhas rumalus mitte kasutada selle süsteemi võimalusi majanduse pikaaegsete investeeringute tegemisel, kirjutab kolumnist Rainer Kattel.

Kui valitsuse kärpekavad on tekitanud elava vastukaja, siis oluliselt vähem räägime riigi tulude poolest. Eesti riigieelarves on peamised tuluallikad nii mitmesugused maksud kui ka mittemaksulised tulud (nt dividendid, vara müük jms). Üha rohkem arutleme õigusega selle üle, et meie maksukoormus, mis on selgelt alla Euroopa keskmise, ei võimalda arendada avalikke teenuseid nii, nagu oleks vaja.

Palju vähem räägime riigieelarve kontekstis riigivõlast. Eestis on laialdaselt levinud allergiline suhtumine riigi laenutegevusse. Eriti parempoolsed erakonnad võrdlevad riigilaenu tulevaste põlvkondade arvelt elamisena. Selline arusaam ei ole pelgalt iganenud, vaid piirab ka oluliselt riigi pikaaegseid investeeringuid ning kohaliku finantsturu arengut.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles