Avo-Rein Tereping: kokkuhoid stiilis «kulukoht ühest kohast teise» (6)

Avo-Rein Tereping
, psühhoakustik, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Avo-Rein Tereping.
Avo-Rein Tereping. Foto: Erakogu

Kõigi ministeeriumide ühe lauaga löömise asemel võiks vähendada sarnaste tegevuste killustumist. Siis ei tekiks vajadust riigile vajalike orkestrite koondamiseks, kirjutab Tallinna Ülikooli psühholoogiaõppejõud Avo-Rein Tereping.

Oleks üsna kummaline, kui mõnes erasektori ettevõttes tõstetaks kulude kokkuhoiuks mõni allüksus ümber sama ettevõtte teise majja. Kuid nõnda näib käivat praegu kokkuhoid kaitseväe orkestri arvelt – paigutame ta sõjamuuseumi juurde ja hoobilt on kuludega asi ühel pool. See on kokkuhoiu mängimine!

Kui 2013. aastal loodi Riigi Tugiteenuste Keskus, oli selle loomise loogika selge: igale ministeeriumile pole vaja eraldi raamatupidamist, kui need kõik on niigi riigi rahakotil ja raamatupidamine kõikjal ühesugune. Ametnike arv vähenes, tegevuse kvaliteet tõusis. Sama loogika – ühendada eri riigiasutuste ühesugused funktsioonid – juhtis ka Riigi Kinnisvara ASi loomist. Kui ühte majja pandi kokku mitu ministeeriumi, oli üks põhjendusi oodatav kokkuhoid ja sünergia.

Kuid valitsuse praegune kulude kokkuhoiu taktika tundub küll kummaline, printsiibitu ja süsteemitu. Miks ei järgita sama loogikat, mida kasutavad äriettevõtted – muuta kogu riigi toimimine efektiivsemaks sel teel, et ühendada samu funktsioone täitvad eri ministeeriumide allüksused nii, et riigijuhtimise kvaliteet ei kannataks?

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles