Lõpp-peatus Minsk

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Raman Pratasevitš
Raman Pratasevitš Foto: Johan Elm

Lukašenka tahab näidata, et Valgevenes on vaid üks õige narratiiv. Tema maailmas puudub koht kodanikele nagu Raman Pratasevitš.

Aljaksandr Lukašenka Valgevenes tembeldatakse terroristiks igaüks, kellel tekib iseseisev arvamus või mõte, mis eirab režiimi narratiivi. Kriitikute vaigistamiseks rahvusvahelise terroristina käitumine on sellise diktaatori jaoks väike hind, mida maksta.

Valgevene režiim on viimase kümne kuu jooksul vahistanud kümneid ajakirjanikke, kinni on pandud sõltumatu TUT.by, mida külastas üle 60 protsendi valgevenelastest, ning mitmetest töötajatest on ilma jäänud ka Poolas tegutsev Belsat.

Ka ülikoolid kui kriitilise mõtte allikad on range jälgimise all. Meeleavalduste kõrghetkel lohistati erariietes politseinike poolt kriitiliselt mõtlevaid tudengeid ülikoolidest minema isegi päise päeva ajal ja kogu koolipere silme all.

Veel sel kuul seisid kohtu ees 11 tudengit ja üks professor, keda on nüüdseks juba üle poole aasta hoitud ebaseaduslikult kinnipidamisasutustes. Kokku on sellised juhtumeid registreeritud ligi viissada ja nendega liitus äsja Raman Pratasevitši magistrandist elukaaslane Sofia Sapega.

Koroonapandeemia ajal otsustati vahistada ka teiste poliitiliste vaadetega meditsiinitöötajaid – lisaks õpetajatele, akadeemikutele ja inimestele, kes julgesid punavalget lippu või ka lihtsalt selle värve kuskil näidata. Vangi satuti isegi Kanada lipu korteriaknale riputamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles