PM Nädal ⟩ Andrus Karnau: kuidas rästikud metsast tuppa said (2)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Andrus Karnau.
Andrus Karnau. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riigikohtu sel nädalal tehtud lahend (Sõnajalad vs. Sauga vallavalitsus), mis ütleb, et tuuleparkide rajamine on avalikes huvides ja midagi, millele nii omavalitsused kui ka riigiasutused peavad kaasa aitama, annab lootust, et Eestis lõpeb suurtele projektidele kaigaste kodarasse loopimise aeg.

Õigupoolest on riigikohus ka varem öelnud (Mustjala vallavalitsus vs. OÜ Adepte), et kohaliku omavalitsuse ehk valla- või linnavalitsuse ülesanne on arendajat toetada ja aidata otsida kompromissi keerukate tööstusprojektide teostamisel. Kolleegiumi juhtis nii ühes kui ka teises asjas riigikohtunik Ivo Pilving.

Tuuleparkide rajamine on mitmel pool Eestis takerdunud naabrite vastuseisu tõttu. Kõige tuntum on Hiiumaa avameretuulepargi ebaõnnestumine, mõni kuu tagasi katkesid ettevalmistused Läänemaale Ristile suure tuulepargi rajamiseks, sest vallavolikogu lihtsalt otsustas, et ei soovi nende ettevalmistustega, sh keskkonnauuringutega rohkem tegeleda.

Eesti Energia ja Taani riigifirma Oerstedi kavandatud Liivi/Riia lahe tuulepark seisab samade probleemide ees. Pärnumaa vallajuhid ja Pärnu linnapea Romek Kosenkranius on teatavasti selle rajamise mõttekuse küsimärgi alla seadnud. Nad on lihtsalt vastu, kuigi peaksid otsima tuulepargile lahendust, mis rahuldaks nii püsielanikke kui ka kapitaliste.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles