JULGEOLEK ⟩ Ilmar Toom: reeglid aitavad päästa nokauti löömise ohust

Ilmar Toom
, riigi infosüsteemi ameti standardi- ja järelevalveosakonna juhataja
Copy
RIA küberintsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) on Eesti küberruumi silmadeks. Ööpäevas tuvastavad nad kuni 100 uut pahavara päevas, aga on ka päevi, kui leitakse 1000 uut pahavara. Ühes kuu tõkestatakse kuni pool miljardit rünnakut riigisektori suunal.
RIA küberintsidentide käsitlemise osakond (CERT-EE) on Eesti küberruumi silmadeks. Ööpäevas tuvastavad nad kuni 100 uut pahavara päevas, aga on ka päevi, kui leitakse 1000 uut pahavara. Ühes kuu tõkestatakse kuni pool miljardit rünnakut riigisektori suunal. Foto: ria

RIA osakonnajuhataja Ilmar Toom kirjutab küberkurjategijatest lunarahanõuetest ning kirjeldab ohtude maailma, mis võib halvata riigi toimimise või viia pankrotti ettevõtteid.

Värske Eesti Infoturbestandard (E-ITS) aitab paika panna reeglid, kuidas end organisatsioonina internetis paremini kaitsta. See on justkui infoturbeaabits avalikule, aga miks ka mitte erasektorile.

Organisatsiooni küberkaitsmine algab väikestest asjadest. Alustada võiks lihtsatest asjadest nagu ülevaade inimestest, kes pääsevad andmetele ligi, või millist tark- ja riistvara üldse kasutatakse, kuidas on kaks asutust omavahel andmevahetusega seotud jne.

30 aastat tagasi ei pruukinud asutuse maailm kokku variseda, kui dokumendiarhiivi uks jäi hetkeks lukustamata. Kui tänasel päeval jäetakse enda süsteemid kaitsmata, siis võivad minutitega lekkida või krüpteeritud saada gigabaitide jagu andmeid ja kasutuks muutuda infosüsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles