Riina Solman valitsuskoalitsioonile: käed eemale Martin Heremist! (3)

Riina Solman
, Endine rahvastikuminister
Copy
Endine rahvastikuminister Riina Solman
Endine rahvastikuminister Riina Solman Foto: Tairo Lutter / Postimees

Valitsuselt kaitseväle pandud kaitsekulude vähendamise ülesanne on ebapatriootlik ja perspektiivis ohtlik otsus, kirjutab Isamaa liige Riina Solman.

Ei ole mul otsest asja kaitsekulutustega, olen neid ridu kirjutades Tallinna munitsipaalpoliitikuna isetu kõrvalseisja, kuid paha on pealt vaadata koalitsioonipoliitikute mängurlust kaitseväe kallal. Nende probleemipüstitus ja selle lahendus meenutab kultusfilmi lööklauset «mina tulin minule peale». Annavad võimatu ülesande ja on seejärel valjuhäälselt tulemuse peale pahased. Iga kaitseväe orkestrit ja kaitseväe kaplanaati puudutava uue uudise peale tahaks valjul häälel lugejatele meelde tuletada: mitte kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem, vaid tänane valitsuskoalitsioon kärbib kaitsekulusid!

Endise kaitseminister Aaviksoo nõunikuna aastatel 2007-11 suudan veidi ette kujutada, mis praegu ministeeriumis ja kaitseväes toimumas on. Kärpmisotsus on tulnud läbi Kalle Laaneti ja tänase valitsuskoalitsiooni poliitikute valikute. Kõik tänased valitsusepoolsed poliitilised kiirreageerijad orkestri küsimuses peaksid oma sõnavõttudes tähele panema kahte asja. Esiteks seda, kes pani kaitseväe sellisesse positsiooni, et tegevuskulude koondamine on vähemalt sõnades nii kaugele jõudnud, et meie kaitsetahe ja vaimne tervis seatakse veel enam löögi alla. Teiseks, Kalle Laanet, tule ometi mõistusele ja hoia oma käed eemal Martin Heremist. Tead väga hästi, et tsiviilkontrollile alluv kindralleitnant ei saa terve mõistuse juurde püsima jäädes valitsusele vastu hakata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles