Fookuse Tervishoiu toimetaja Kadri Tammepuu. FOTO: Eero Vabamägi

Erinevalt suhkru või rasva vaenamise perioodidest peavad normaalse söömise alused paika sajandeid ja arukad järgivad neid, kirjutab toimetaja Kadri Tammepuu.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Suurem inimkonna suhkruga harjutamine sai hoo sisse, kui Ameerika Ühendriikides hakati läinud sajandi keskpaigas rasvu süüdistama südamehaiguste tekkes. Tasapisi anti hoogu rasvavabade toodete kasutusele võtmiseks, kuid just toidulipiidid olid aidanud nautida söögi pehmust, aroomi ja maitset.

Nii tuli rasvadele kiiresti leida asendus, mis maitseaistingud ära petaks. Teadlased said mõistagi ülesandega hakkama. Asendusrasvad tõid suhu sattudes tunde, et toiduga saadi tõesti midagi rasvast, kuid keha ainevahetusprotsesse haneks tõmmata ei õnnestunud.