Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TERVISHOID Rando Porosk: rasvad aitavad kopsul hingata ja südamel lüüa

Vahemere toitumise alla käib rohkesti oomega-3 rasvhappeid sisaldav oliiviõli.
Vahemere toitumise alla käib rohkesti oomega-3 rasvhappeid sisaldav oliiviõli. Foto: foto: shutterstock

Suure hulga vee, süsivesikute ja valkude kõrval läheb organismil vaja ka toidust saadavaid rasvu, mis peaksid igapäevasest energiavajadusest katma vähemalt veerandi, kirjutab biokeemik Rando Porosk.

Suure hulga vee, süsivesikute ja valkude kõrval läheb organismil vaja ka toidust saadavaid rasvu, mis peaksid igapäevasest energiavajadusest katma vähemalt veerandi. Rasvad on väga energiarikkad ja hästi kokku pakitavad, nii tasub kehal optimaalse varuainena talletada just neid, et vajadusel oleks midagi kohe «sahvrist» võtta. Rasvakihti vajab keha siseorganite, näiteks neerude, aga ka silmamunade kaitseks põrutuste eest ning nahaaluse rasvkoena keha liigse maha jahtumise ära hoidmiseks.

Dieedipidajate kurvastuseks tuleb öelda, et rasvkoe kallale läheb organism alles pikemaajalisel vähesel söömisel. Esmalt võetakse aju ja kudede glükoosi- ehk suhkrutaseme hoidmiseks ette süsivesikute hulka kuuluv glükogeen, mille varud maksas ja lihastes kulutatakse ära kõigepealt.

Tagasi üles