Peeter Võsu: Gaza konfliktil lõppu ei paista (5)

Peeter Võsu
, Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku Suursaatkonna Eesti osakonna juhatuse esimees
Copy
Peeter Võsu.
Peeter Võsu. Foto: Erakogu

Gaza konflikti põhjustest ja võimalikust arengust kirjutab Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku Suursaatkonna Eesti osakonna juhatuse esimees Peeter Võsu.

Gaza konflikt on juba mõne esimese päeva jooksul võtnud sõja mõõtmed. 365-ruutkilomeetrisest Vahemere-äärsest maakitsusest on Iisraeli poole välja tulistatud üle 1500 raketi, millele Iisrael on vastanud õhurünnakutega nii militaarobjektidele kui ka rünnakute korraldajatele.

Suur osa rakettidest on ulatunud Gaza lähiümbruseni, millest osa on Iisraeli raketitõrjesüsteem Iron Dome (Raudkuppel) alla tulistanud ja osa langenud tühermaale. Siiski, mõni neist on tekitanud ka kahjustusi. Pikema laskeulatusega raketid on jõudnud ka Jeruusalemma ja Tel Avivini, millest enamiku on samuti tõrjesüsteemid alla võtnud, kuid on olnud ka kahjustusi. Praegu on Iisraelis raketirünnakute all hukkunud seitse inimest ja vigastatuid on kümneid. Hukkunute hulgas on kaks väikelast, üks sõjaväelane ning araablasest isa ja tütar (Iisraeli kodanikud). Mitme vigastused on eluohtlikud.

Rünnakute üldisemad põhjused ulatuvad lähiajalukku. Kui Iisraeli peaminister Ariel Sharon Gaza 2005. aastal Palestiina Omavalitusele loovutas, haaras seal võimu terroristlik organisatsioon Hamas, kelle põhikirjaline eesmärk on Iisraeli riigi hävitamine. Ajalugu on näidanud, et seda on Hamas ka pidevalt teha üritanud. Suurimad relvastatud konfliktid on olnud sõjad aastatel 2008 ja 2014, millele Iisrael on jõuliste operatsioonidega vastanud. Operatsioon Cast Lead (Valatud Tina) toimus 2008–2009 ja Pillar of Defense (Kaitsesammas) 2014. Suuremate kokkupõrgete vahele on mahtunud iga paariaastase vahega väiksemaid. Kokku on Gazast välja tulistatud üle 15 000 raketi. Terroristidel tundub jätkuvat nii visadust, tahet, raha kui ka laskemoona, et vaatamata Iisraeli vasturünnakutele ikka ja jälle konflikt üles võtta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles