Elari Tamm: kinnisvara muutub väärtuslikuks üle kogu Eesti (1)

Elari Tamm
, Arco Vara Kinnisvarabüroo tegevjuht
Copy
Elari Tamm.
Elari Tamm. Foto: Rene Türk

Targad logistilised lahendused, raudteevõrgustiku arendamine üle Eesti ja ettevõtluse soosimine kogu riigis annavad kinnisvarale täiesti uue väärtuse, kirjutab Arco Vara Kinnisvarabüroo tegevjuht Elari Tamm.

Sügis toob kinnisvaraturule suurema aktiivsuse ja kasvatab huvi kinnisvara vastu üle Eesti. Juba praegu on näha suuremat huvi kinnistute ja uusi kodusid ootavate piirkondade vastu. Eeldame, et 20 protsenti teise pensionisamba rahast liigub kinnisvarasse, mis tähendab, et kinnisvaras leiab endale koha ligi 240 miljonit eurot. See on alles aktiivsema ja likviidsema kinnisvaraturu algus.

Tallinna ja Tartu lähiümbrus on kuum piirkond praegu ja ka edaspidi. Põllud saavad täis uusi kodusid ja ärisid – selles ei pea kedagi veenma, see on silmaga nähtav. Suurlinnad kasvavad edasi. Ent kas samas tempos, on väga kaheldav.

Mis saab aga ülejäänud Eesti kinnisvara väärtusest? Me muigame Märjamaa 25 000-eurose korterihinna üle ja küsime, kes küll sinna kolida tahaks. Aga Märjamaal elab 2500 elanikku ja see asub kahe suurlinna vahel. Nii kaua, kuniks on seal tööd, on seal ka elu. Kas sealsed hinnad tõusevad? Need on viimase kümne aastaga juba kahekordistunud.

Meile tunduvad Kiviõli «tasuta» pakutavad pinnad suhtes kõledad, sest kes tahaks endale kütmata ja akendeta kinnisvara? Kas selles linnas on potentsiaalseid üürnikke? Kas töötus seal kasvab või kahaneb? Aga mis siis, kui sellel kinnisvaral on hoopis uus potentsiaal ja võimalus? Viimast on Kiviõli puhul praegu küll keeruline märgata, arvestades, et 20 aastaga on elanikkond vähenenud kolmandiku võrra ja see protsess ei näi peatuvat. Näiteks Detroit on kaotanud alates autotööstuse automatiseerimisest 1950. aastatel kaks kolmandikku elanikkonnast. See on kõikide monofunktsionaalsete linnade suur risk. Kuid Ülemiste City algus oli samuti ühe mehe fantaasia vili, Ülo Pärnitsa julge usk luua midagi, mida teised ei näinud. Sama võib juhtuda Kiviõliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles