Tõnis Mölder: ootused riigimetsa majandamisele on muutunud (9)

Tõnis Mölder
, keskkonnaminister (Keskerakond)
Copy
Rohkete metsapuhkuse võimaluste (matkarajad, lõkke- ja telkimiskohad, metsamajad, külastuskeskused) kohta leiab infot RMK loodusegakoos.ee veebilehelt ja äpist.
Rohkete metsapuhkuse võimaluste (matkarajad, lõkke- ja telkimiskohad, metsamajad, külastuskeskused) kohta leiab infot RMK loodusegakoos.ee veebilehelt ja äpist. Foto: Ain Liiva

Käes on aeg, mil peame tegema põhjaliku revisjoni neis prioriteetides, kuidas riigile kuuluva metsa kui meie kõigi ühise ressursi majandamisega edasi minna, kirjutab keskkonnaminister Tõnis Mölder (Keskerakond).

Üks valitsuslubadustest – vähendada raiesurvet riigimetsas – on teoks saamas. Selge suunise selleks andis valitsuse kokkulepe riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel, kus otsustati vähendada RMK dividendiootust.

Võrreldes käesoleva aastaga, väheneb 2023. aastaks RMK dividendidest saadava tulu ootus enam kui kaks korda. Kuigi selles otsuses pole kirjas konkreetseid tihumeetreid või hektareid, on RMK omanik ehk riik teinud märgilise otsuse, mille alusel hakkab RMK oma samme seadma. Kuidas dividendiootuse vähenemine mõjutab raiemahtu, nende konkreetsete plaanidega tuleme koos RMKga avalikkuse ette sügisel.

Ministrina näen, millist resonantsi metsateema ühiskonnas tekitab. RMK on hästi toimiv ettevõte, kuid kaalukausid on tasakaalust väljas. Riigil ühiskonna ootuste esindajana on aeg saavutada kooskõla majanduslike ja keskkonnakaitse eesmärkide vahel ning esimene samm selles suunas on raiesurve vähenemine kogukonnale olulistel metsaaladel, sealhulgas puhkemetsades ehk KAH-aladel.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles