Mikk Rebane: Tigray on ÜRO julgeolekunõukogu ühtsuse proovikivi (1)

Mikk Rebane
, diplomaat Eesti Alalises Esinduses ÜRO juures
Copy
Etiooplanna, kelle sõnul langes ta relvastatud meeste rühmavägistamise ohvriks Adigratis, Tigray rajoonis, Etioopias.
Etiooplanna, kelle sõnul langes ta relvastatud meeste rühmavägistamise ohvriks Adigratis, Tigray rajoonis, Etioopias. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

Etioopias Tigrays puhkenud sõjategevus ähvardab kujuneda pikaajaliseks konfliktiks, mis põhjustab kannatusi miljonitele elanikele, ohustab Aafrika Sarve piirkonna stabiilsust ja paneb proovile ÜRO julgeolekunõukogu ühtsuse, kirjutab diplomaat Eesti Alalises Esinduses ÜRO juures Mikk Rebane.

Etioopia põhjapoolses piirkonnas Tigrays 2020. aasta novembris puhkenud sõjategevuse taustal on Etioopia etniliste gruppide rivaalitsemine ja 2018. aastal Etioopia peaministriks tõusnud Abiy Ahmedi soov muuta seni etnilisel föderalismil põhinenud riigivalitsemist tsentraliseeritumaks, koondades rohkem võimu Addis Abebasse. See põhjustas üha teravneva vastasseisu seitsme miljoni elanikuga Tigray piirkonna ja seda valitsenud Tigray Rahvavabastusrindega (TPLF). Sõjategevus puhkes, kui praeguseks valitsuse poolt terroristlikuks rühmituseks kuulutatud TPLF ründas Tigrays sõjaväebaasi. Etioopia keskvalitsus algatas seepeale korrakaitseoperatsiooni, millesse kaasusid keskvõimu liitlastena ka Tigray kõrval paikneva Amhara piirkonna ja naaberriigi Eritrea sõjaväed. Lahingutegevus kestab juba kuuendat kuud ning otsustavat sõjalist lahendust lähiajal oodata ei ole. Pole näha ka asjaosaliste valmidust konflikti poliitiliseks lahendamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles