Riho Tapfer: patent on innovatsiooni stiimul

Riho Tapfer
, Ravimitootjate Liidu juhatuse liige
Copy
Protestijad nõuavad vaktsiinipatentide vabaks laskmist, et saaks toota odavaid geneerilisi vaktsiine kõikjal maailmas. Cambridges 11. mail  2021
Protestijad nõuavad vaktsiinipatentide vabaks laskmist, et saaks toota odavaid geneerilisi vaktsiine kõikjal maailmas. Cambridges 11. mail 2021 Foto: Andrew Couldridge/REUTERS

Koroonavaktsiinide patendikaitsest loobumine võtaks motivatsiooni tulevikus uusi vaktsiine ja ravimeid leiutada, kirjutab Ravimitootjate Liidu juhataja Riho Tapfer.

Ameerika Ühendriikide toetus koroonavaktsiinide patendikaitsest loobumisele Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) läbirääkimistel ehmatas paljusid teadus- ja arendustööga tegelevaid inimesi ning ettevõtteid: idee realiseerumisel oleks tegu pretsedendiga, mis suruks maha innovatsiooni stiimuli ning meenutaks pigem mõne autoritaarse riigi käekirja.

Ühendriikide administratsiooni sõnul on aga patentide tühistamist vaja, et ka vaesemad riigid saaksid vaktsiine ise toota. See tähendab, et vaktsiine soovitakse hakata tootma tehastes, millel pole samasugust järelevalvet ja kvaliteedikontrolli nagu arenenud riikides. Ka «ravimitehase püsti panemine» ei käi kuude või nädalatega – tehnoloogilise protsessi sisseseadmine võib võtta aastaid, eriti keeruliste bioloogiliste komplekside nagu mRNA-vaktsiinid tootmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles