Aimar Altosaar: eesti keel kui oht maailmarahule (5)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Eero Vabamaegi/Postimees/

Ilmar Tomuskile Venemaale sissesõidu keelamine on tähelepanuväärne sündmus mitmes mõttes. Eestlased on kolmest soome-ugri keelkonda kuuluvast rahvast, kes on loonud oma riigi, kõige väiksem ja kõige haavatavam. Venemaa on Putini võimu ajal taas kõigi soome-ugri rahvaste kultuurilisi iseolemise püüdlusi halastamatult ja järjekindlalt alla surumas. Kreml ei suuda ilmselt veel lõpuni leppida, kuidas karjalaste, maride, udmurtide, ersade, mokšade, komide ja teiste rahvaste kõrvalt on eestlased «rahvaste vanglast» vabadusse murdnud.

Venemaa keeldumine osalemast soome-ugri rahvaste kongressil, mis sellel aastal toimub Tartus, on järjekordne suurriikliku raevu jõuetu väljendus. Sulgedes oma väikerahvastele võimaluse rahvusvaheliseks suhtluseks, loodetakse vähendada eestlaste «kahjulikku» mõju ja rahvusvahelist tähelepanu sellele, kuidas suur Venemaa oma väikerahvaid surnuks kägistab.

Suurvõimu staatust ihkav Venemaa peaks rohkem kui väikeste rahvaste keeli kartma naeruvääristamist. Selleks aga Venemaa välisministeerium just andiski põhjuse, kui kehtestas sissesõidukeelu populaarsele lastekirjanikule ja teenekale eesti keele kasutamise eest seisvale ametnikule.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles