Peeter Koppel: riigi rahanduses võiks olla nutikat oportunismi (11)

Peeter Koppel
, SEB privaatpanganduse strateeg
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu

Katkise süsteemi puhul pole riigieelarve tasakaal printsiibina õige ja õilis, kirjutab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Tasakaalus (riigi)eelarve on isegi spekulandi meelest õige, õilis ja moraalne. Suisa ratsionaalne, kui nii defineerida teguviisi, mis tagab ellujäämise. Võib üpriski kindlalt väita, et arenenud maailmal poleks vähemalt pooli probleeme, kui kõik oleks sellest lähtunud.

Praegu aga oleme keskkonnas, kus süsteem on katki ning näpuga süüdlaste peale näitamine ei aita. Lisaks jaotuvad süüdlased laiali üle aasta(kümne)te ning distsiplineerimatu praktiline käitumine võimu poolt ei ole sõltunud ka sellest, milline on olnud võimulolija maailmavaateline taust. Samuti ei tasu unustada, et võimu juurde sattunutel on olnud oma tegevuseks demokraatlik mandaat.

Headel aegadel on kulutatud, sest saab, halbadel, sest peab. Suisa piibellik printsiip ei ole kuidagi mahtunud rahvastiku vananemise, kasvava isekuse ja nartsissismi ajastusse, kus kõike on vaja kohe, palju ja rohkem.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles