Marti Aavik: valitsuse esimesed sada päeva – poolikult laenatud värk

Marti Aavik
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Remo Tõnismäe

Olevat traditsioon, et valitsust ta esimesel sajal ametisoleku päeval ei kritiseerita. Sellest on räägitud, aga niisugust kriitikavaba aega pole meil ükski valitsus küll saanud. Ei opositsioonilt ega ajakirjanikelt.

Esimese saja päeva eriti oluliseks pidamise komme on alguse saanud Franklin D. Rooseveltist (USA 32. president, ametis 1933-1945), kes valiti presidendiks üleilmse majanduskriisi ajal. Ta ametiaja esimese kolme kuuga ehk umbes saja päevaga võeti vastu kümneid seaduseelnõusid, mis kujundasid põhijoontes Roosvelti poliitika kriisist üle saamiseks. Lendstardi järel pidas ta kõne «esimesest 100 päevast». Mitmed USA presidendid, teiste hulgas nii Joe Biden kui Donald Trump, reklaamisid oma 100 päeva programmi ning loomulikult käib selle juurde ka kokkuvõttev kõne.

Saja päeva verstapost on meilegi tuttav vähemalt Mart Laari esimesest valitsusest peale. Kohe algusest ka verisoonis, et valitsusele tuleb anda aega ennast näidata ja oma poliitika rahva ette tuua: vaadake, mis nad teevad ja alles siis hakake kritiseerima.

Kui oskate nimetada mõnda valitsust Eesti lähiajaloos, mida pole esimese saja päeva jooksul kritiseeritud, siis andke teada. Minule sellist ei meenu. Ka Kaja Kallase valitsus pole saanud poliitika merel ja koroona-lainel purjetada nii, et nendega pidevalt ei pahandataks.

Miks peakski saama? Niisugust mõnusat kriitikavaba aega ei andnud oponendid ka Rooseveltile. Minu meelest võiks esimeses saja päeva mõtet nähagi eelkõigi nii, et valitsusel endal peab olema huvi saavutada olulisi ja märgilisi muutusi võimalikult kiiresti - oma töö hooga käima saada ja ennast tegusana näidata.

Kui sel sajal päeval ka Eestis tõesti mingi ülev sisu oleks, siis võiks ju oodata peaministri uhket poliitilist kõnet riigikogu ees, kus maalitakse silme ette juba sündinud poliitilised valikud ja nende mõte tuleviku Eesti jaoks. Meie saame praegu lohutuseks lugeda Kaja Kallase vastuseid üsna tavapärases riigikogu infotunnis.

Kuidagi poolikult on meil laenatud see ameeriklaste saja päeva tava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles