Erkki Bahovski: nüristumine (3)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Remo Tõnismäe

Tunnistan, et minust läks riigikogu liikme Kalle Grünthali (EKRE) lillekese-sõnavõtt algul täiesti mööda. Alles siis, kui selle vastu – ja sotsiaalmeedias poolt – hakati sõna võtma, panin Grünthali pöördumist peaminister Kaja Kallase poole tähele. Sõnaga, oligi juhtunud see, mille üle arutlesime kunagi eetriväliselt ühes raadiojaamas. Me nüristume. Sõnad, väljendid, keelendid ja üldine kõnepruuk, mida veel paar aastat tagasi peeti ebasobivaks, on tunginud meie igapäevaellu. Ja nii, et me enam isegi ei reageeri sellele.

Muidugi paiskab EKRE sõprade trollivabrik selle jutu peale välja vastuväited, et vaadake, mida omal ajal ütles Jürgen Ligi (RE) Kadri Simsonile (KE) («Ära kaaguta!») või Sven Mikser (SDE), kes saatis Henn Põlluaasa karu p****e.

Jah, kõik see on õige ja need sõnad taunitavad. Kuid nii Ligi kui ka Mikseri ütlused äratasid tähelepanu, olid n-ö kontekstist väljas. See oli midagi, mis polnud õige. Praegu ei suuda enam vist keegi vahet teha, mis on õige ja mis mitte. Koos meie endi nüristumisega nüristub ka meie keel ja on isegi raske öelda, mis oli enne, kas keele või meie endi nüristumine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles