Mart Rannut: idufirmad, tehnoloogiad ja julgeolek

Mart Rannut
, keeleteadlane (Isamaa)
Copy
Mart Rannut.
Mart Rannut. Foto: Madis Veltman

Me vajame mitmeid arendusi, sh universaalset virtuaalassistenti, kuid selle arendamisse võiks riik mitte ainult panustada, vaid ka juhtrolli võtta, kirjutab Inimõiguste Instituudi nõukogu esimees, keeleteadlane Mart Rannut (Isamaa).

Artikkel uuest idufirmast nimega StateOS ning selle vägevatest tulevikukavadest teeb nii rõõmu kui ka paneb muretsema: ühelt poolt oleks nagu uus ükssarvik Eestis tulekul, kes Google’i ja Facebooki kõrvale trügida plaanib, teisalt on aga plaanis mitu julgeolekuga seotud murekohta. Kahtlaselt sisuturundust meenutav artikkel kirjeldab üht push-tehnoloogia võimalikku rakendust, kus teenused otsivad klienti sooviga luua inimesekeskne nutikas rakendus, mis koondaks igapäevaelu personaalsed teenused ja info riigi- ja erasektorist, Eestist ja piiriüleselt. Uudised roosilisest elust tuleviku Eestis paitavad kõrva, kuid alati tasub jutt kriitilise pilguga üle vaadata.

Küsimused on kiired tekkima. Kõigepealt, kust raha tuleb? Kavatsus hakata kõrvalt reklaami müüma ei saa olla tõsiselt võetav, sellel turul on pakkujaid rohkem kui vaja, pealegi peletab risustav reklaam võimaliku tarbija eemale. Ka igasuguse praegu ebaolulise teabega kliendi kiusamine vaevalt positiivse tulemuse toob, paljude ametite pidajate väljakutse on niigi teabeuputus. Kuri kahtlus on, et raha loodetakse saada hoopis KOVide vähepädevaid asjamehi mesijutuga meelitades ning rahva maksuraha ümber pumbates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles