KESKKOND ⟩ Kaarel Võhandu ja Veljo Volke: hanede heidutusjaht pole lahendus (1)

Copy
Möödunud aasta kevadel lasti põldudel 664 suur-laukhane ja valgepõsk-laglet. Sel kevadel lubas keskkonnaamet heidutusjahti erandkorras osas maakondadest, ornitoloogiaühingu vaide peale peatas Tallinna halduskohus keskkonnaameti korralduse.
Möödunud aasta kevadel lasti põldudel 664 suur-laukhane ja valgepõsk-laglet. Sel kevadel lubas keskkonnaamet heidutusjahti erandkorras osas maakondadest, ornitoloogiaühingu vaide peale peatas Tallinna halduskohus keskkonnaameti korralduse. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaamet astus üle ühest looduskaitses kehtivast punasest joonest: pesitsevaid ja pesitsema suunduvaid loomi ja linde ei häirita ega tapeta, kirjutavad ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu ja linnukaitse programmijuht Veljo Volke.

Viimase 20 aastaga on hanede lemmiktoitumispaikade, talinisu- ja kaunviljapõldude pindala Eestis kasvanud vastavalt 5,4 ja 15 korda. Suurema tootlikkuse saavutamiseks on monokultuurseid põlde tehtud üha suuremaks. Likvideeritud on põldude vahel ja servas asunud maastikuelemendid. Samalaadsed muutused, mis mõjuvad elurikkusele üldiselt negatiivselt, kuid sobivad hästi hanedele, on toimunud ka mujal Euroopas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles