Jürgen Ligi: riigirahanduse tõehetk (14)

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Meie riigirahandus ei põe praegu niivõrd kroonat, kuivõrd 2016. aasta lõpus peale tulnud sotsialistlikku suurushullustust, et partei ja valitsus on raha, heaolu ja majanduskasvu algallikas. Järgmisel aastal saabub hetk, mida riik on varsti juba viis aastat kangekaelselt eitanud – tuleb hakata välja ronima ELi mudaliigast, kirjutab endine rahandusminister Jürgen Ligi (Reformierakond).

Kõrvalt ei või teada kui hea eelarvestrateegia saaks valitsuses kokku leppida, aga avalik vaidlus selle üle saaks kindlasti olla arukas ja aus, mitte selline, nagu on praegu. Oma riigi tervise asemel takerdutakse tema miljarditest rääkides esimesse ette jäänud detaili, mõeldakse välja kuulujutte, väidetakse Eestit ajavat eelarvet kriisi ajal tasakaalu ja erinevalt kõigist teistest riikidest keelduvat võtmast laenu.

Tegelikkuses saabub meile tulevast aastast lihtsalt see vältimatu homne, mida riik on varsti viis aastat kangekaelselt eitanud. Välja ronimine august ja ELi mudaliigast, kuhu oma eelarvepoliitikaga kõrgliigast oleme kukkunud, on valuline, nagu ennustatud, ent siiski ettevaatlik ja sujuv. Näiteks erapooletu audiitor eelarvenõukogugi soovitab kiiremat korrektsiooni.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles