Aimar Ventsel: vene karu kardab

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Aimar Ventsel.
Aimar Ventsel. Foto: Alar Matson

Tundub, et Venemaal on saabunud aeg, kus võim kardab. Eriti kõike, mis seotud ülikoolide ja teadusega, kirjutab kolumnist Aimar Ventsel.

Hiljuti võttis Venemaa riigiduuma vastu uue seaduse. Selle seaduse ümber on vaidlusi ja ka otseseid proteste juba olnud, ent kuna tegemist on vaid kitsale huvigrupile olulise teemaga, siis laiemat tähelepanu see seaduseelnõu ei pälvinud. Huvigrupiks on teadlased ja ülikoolid ning kogu ettevõtmise eesmärk on veel rohkem reguleerida Venemaa intellektuaalset elu. Seaduse nimeks on «Valgustusliku (siin kontekstis haridusliku) tegevuse sätted». Seadusega sätestatakse ranged reeglid koosseisuväliste lektorite tegevuses. Nüüdsest on lugu nii, et kui mõni kultuuriasutus (ülikool, raamatukogu, kultuuripalee jne) soovib kedagi kutsuda lugema loengut või loengutesarja, siis tuleb (isegi kui raha ei maksta) sooritada hulgaliselt bürokraatlikke operatsioone.

Niisiis, kui tahate nüüd oma laste ringi või raamatukogu lugejateõhtule kutsuda mõnda huvitavat inimest rääkima, siis pole see nii lihtne. Sama käib selle kohta, kui olete ülikooli õppejõud ja soovite mõnda kolleegi teisest ülikoolist paluda oma tudengitele pidada loeng kas või tema viimase aja uurimistööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles