Leon Glikman: ka kriminaaladvokaat on eesliinitöötaja

Leon Glikman
, vandeadvokaat
Copy
Leon Glikman.
Leon Glikman. Foto: Tairo Lutter

Valitsus kehtestas määruse selle kohta, et tagada tuleb vaktsineerimise võimalus töötajatele, kes puutuvad kokku bioloogiliste ohuteguritega, kuid millegipärast kriminaaladvokaatide suhtes seda ei kohaldata, kirjutab vandeadvokaat Leon Glikman.

Artiklit ajendas mind kirjutama Juku-Kalle Raidi tähelepanek selle kohta, et vaktsiinist ilma jäänud 63-aastase vandeadvokaat Aadu Lubergi koroonasurma päeval sai kaitsesüsti hoopis 32-aastane minister Tanel Kiik. Samal päeval sai vaktsiini ka 89-aastane Vaino Väljas. Mul pole midagi selle vastu, et valitsuse liikmed saavad vaktsineeritud ning siinkohal soovin neile, et nad elaksid vähemalt 120-aastaseks. Ent on ilmne, et süsteemis on midagi viltu. Julgen väita, et särava isiksuse ja suurepärase vandeadvokaadi surm oleks riigipoolse hoolivuse korral välditav olnud. Vaktsineerimise osas on nii mõndagi ära tehtud, kuid kui riik pühendaks sellele sama palju energiat kui näiteks kultuse mõõtu võtvale sõidukiiruse kontrollile, oleks tempo mitmekordne.

Luberg spetsialiseerus kriminaalmenetlusele, advokaaditegevuse kõige karmimale valdkonnale, mida seniajani reguleerib okupatsioonivõimult pärandiks saadud ligi sajaprotsendilise süüdimõistmisega päädiv menetlusmudel. Jätkuvalt kehtib nõukogulik-inkvisitsiooniline eeluurimiskord, kus nappide õigustega advokaadile pole muuhulgas tagatud poolte võrdsust väärtustavates õigussüsteemides loomulikuks peetavat õigust tutvuda kogu õiguskaitseorganite valduses oleva teabega, mistõttu kaitsja võimalused piirduvad peamiselt sellega, mida on prokurör suvatsenud ühepoolselt süüdistuse tõendamiseks välja valida. Kriminaaladvokaati võib meil võrrelda kinniseotud silmadega poksijaga, kellel on küll jõudu ja taktikalisi oskusi, kuid kes on kõrvutades vastasega karjuvalt ebavõrdses seisus. Riigile on lihtsaks tehtud inimeselt vabaduse võtmine, samas kui eurodirektiivi kiuste pole süüdistatavale tagatud õigust näha isegi neid tõendeid, mille alusel teda vahistatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles