Preatoni kaotas kaubanduskeskuse

Erik Aru
, majandustoimetaja
Copy
Ernesto Preatoni kontrollitav Pro Kapital sai kaubanduskeskuse T1 Mall of Tallinn pärast käinud kohtuvaidluses võlausaldajatelt lüüa.
Ernesto Preatoni kontrollitav Pro Kapital sai kaubanduskeskuse T1 Mall of Tallinn pärast käinud kohtuvaidluses võlausaldajatelt lüüa. Foto: Johan Elm

Kui mõni suurepärase käsitöö poolest kuulsa Itaalia poegadest, näiteks üks lihtne ja tubli, kuid hingematvalt šikke poolsaapaid valmistav kingsepp tahab oma säästud kuhugi paigutada, siis on suhteliselt tõenäoline, et ta vaatab, mida teeb Ernesto Preatoni. Täiesti võimalik, et ta ostab Pro Kapitali aktsiaid.

Enam kui veerandi sajandi eest muinasjutuprintsina Eesti ärimaastikule saabunud 78-aastane Preatoni on Itaaliaski tuntud ja lugupeetud inimene, kes 1980ndatel paistis silma pankade ülevõtmise tehingutega, mis polnud tollal seal kandis kombeks. Seejärel laienes tema äri Ida-Euroopasse ja Egiptusse. Euroopa ühisraha vastase (see piirab tema meelest Itaalia arengut) ja Sharm el-Sheikhi avastajana teatud ärimehe arvamusi majanduse ja muu maailma kohta saab lugeda suurematest ajalehtedest ning kuulda telesaadetes.

1990ndate keskpaiga Eesti ärimaailmas oli tema saabumine suursündmus. Ta ostis suure tüki Ühispangast, rajas Kristiine keskuse, pani püsti ka veel oma panga. Kristiine keskuse kohta kuulutas peremees enne selle valmimist, et midagi sellist pole eestlaste silmad veel näinud.

Kristiine keskuse ehitamisega kokku puutunud autor selgitab artiklis T1 kaubanduskeskuse pankrotti jõudmist ning räägib keerulistest asjadest õigete nimedega - miks võeti keskuse ehituse rahastamiseks kallim laen ning kes kellele võlgu on.

Loe lähemalt, kelle kohta autor ütleb, et need pole inimesed, kes laseks endale lihtsalt koti pähe tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles