Jaan Tamm: kas ajalugu kordub? (4)

Jaan Tamm
, ajaloolane ja muinsuskaitsja
Copy
Vaade Tallinna vanalinnale, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse
Vaade Tallinna vanalinnale, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse Foto: Caro/Bastian

Tallinna vanalinn koos kaitsevööndiga kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse juba üle 20 aasta ja probleeme on sellega olnud pidevalt, kirjutab Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige Jaan Tamm.

Teatavasti võeti Tallinna vanalinn koos kaitsevööndiga pärast maailmapärandi konventsiooni riigikogus ratifitseerimist 1997. aasta 7. detsembril maailmapärandi nimistusse.

Saatsin 1. veebruaril 2021 riigikogu kultuurikomisjoni esimehele Aadu Mustale ja teistele kultuurikomisjoni liikmetele koopia artiklist «Tallinna vanalinn 20 aastat maailmapärandi nimistus», mis ilmus Tallinna Linnaarhiivi väljaandes Vana Tallinn (nr 29(33)/2018, lk 161–175).

Kirjeldasin seal kohustusi, aga ka ohtusid, mida niisugusesse auväärsesse nimistusse kuulumine kaasa toob, tuginedes seejuures kogemusele, mis mul UNESCO Eesti rahvusliku komisjoni (ERK) liikmena, samuti selle ekspertorganisatsiooni ICOMOSi ja muinsuskaitseameti juhina selles valdkonnas olid. Näib, et riigikogu kultuurikomisjonis arutlusele tuleva nimekirja puhul võib mõningate valikute puhul ajalugu korduda.

Loe artiklist, millised on olnud need juhtumid, mis seadsid ohtu Tallinna vanalinna UNESCO maailmapärandi staatuse ning milline roll oli neis Eino Baskinil, Mart Laaril ning Tõnis Paltsil. Samuti kirjutab autor, kuidas mõjutab planeeritav Estonia juurdeehitus vanalinna maailmapärandi staatust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles