AK ⟩ EKI keelekool: trimmimise mitu nägu

Copy
Lydia Raadik
Lydia Raadik Foto: EKI

Tegusõna trimmima tähendusi tänapäeva keeles kirjeldab Eesti Keele Instituudi nooremteadur Lydia Raadik.

Saabuv kevadpüha tuletab meelde, et kaugel pole suvigi. Paljud hakkavad trimmima talvist habet või siis keha, et jätta trimmivad sukkpüksid riidekappi. Trimmitakse muru, ehk oma koeragi. Need on üksnes mõned sõna trimmima tavapärased kasutusjuhud. Kuidas seda sõna veel kasutatakse?

Tekstikorpust uurides on näha, millistes tähendustes sõna trimmima eesti keeles kasutatakse. Eesti keele ühendkorpuses (2019) esineb trimmima üle 1600 korra – see näitab, et sõna on keeles arvestatavalt kasutuses. Selgub, et trimmitakse nii mõndagi, kõige rohkem nahka, et see pingul oleks, nt Hoolitsuse eesmärk on nahka trimmida. Samavõrd palju ilmneb treenimise, enda vormiajamise tähendus, nt Trenni võib siis teha, kui soovid oma keha trimmida. Need kaks tähendust on osalt ka seotud, sest lihaseid trimmides neid treenitakse, mille tulemusel lihased pingulduvad ja lähevad vormi: Trenni tuleks teha mitte eesmärgiga kaalu kaotada, vaid trimmida lihaseid.

Teise poole trimmima ­kasutusjuhtudest moodustavad erisugused tähendused. Sagedasti tegeletakse koera karvkatte parandamisega, nt Korraliku trimmingu puhul trimmitakse koer läbi kuni varbaotsani. Korrigeeritakse ka habet või soengut, nt Tänapäeval aitab habet mugavamalt trimmida habemeajamismasin ning Õnneks palus peadisainer mu kiharaid trimmida. Pisut esildub laeva purjede seadmist, nt Rooli tuleb ise keerata, purjesid ise trimmida, ning niidetakse muru, nt Tal ei jäänud muud üle kui niiduk välja võtta ja muru trimmima hakata. Vähemal määral esineb veel igasuguseid tähendusi, näiteks kohendatakse kärpimise või lõikamise teel midagi (eeldatavalt paremaks): Trimmisin siinset sõnavahetust toimetajana parasjagu palju ning Narmad andis ka kenasti lahti harutada ja trimmida.

Kokkuvõttes näitab tegusõna trimmima üsna mitut nägu, aga sõnadel ongi tihti mitu tähendust. Trimmima on tänapäeva eesti keeles suhteliselt tavaline, olles olenevalt kontekstist sünonüüm sõnadele nagu pinguldama, treenima, niitma, pügama, lõikama, kärpima, kohendama jpt. Väljendusvõimalusi on palju ning trimmima on üks neist. Ümbritsevast lausest ja ka tekstist endast on aru saada, mis nägu trimmimine parasjagu näitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles