Eimar Rahumaa: kui kauaks tuleb popitegija tagasi? (1)

Eimar Rahumaa
, Õigusteadlane ja endine diplomaat
Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Yuri Gripas/Pool/epa

Õigusteadlane ja endine diplomaat Eimar Rahumaa kirjutab sellest, mida USA president võiks kongressi ees kõnet pidades öelda. Samuti analüüsib ta Afganistani sõja tulemusi rahvusvahelistes suhetes. 

Omas idealismis olen kaks aastakümmet oodanud, millal USA riigijuht tunnistab taas, nii nagu kadunud Walter Mondale, kunagine USA asepresident Stockholmis välisministeeriumis lõunal ütles, et teil oli õigus ja meie eksisime.

Jutt käis seal Vietnami sõjast. Oli ju Olof Palme 1972. aastal võrrelnud Hanoi jõulupommitamist avalikult natside kuritööga ning sellega olid kahe riigi suhted aastateks sügavkülma pandud..

Ma pean silmas kaks aastakümmet kestnud sõda Afganistanis ja paar aastat hiljem kallaletungi Iraagile. Viimast saab üheselt üksnes katastroofiks kvalifitseerida. Suur süü lasub ka USA lapsemeelsetel ning küürutavatel liitlastel, kes, selmet oma sõpra ohjeldada, kiitsid rünnaku heaks. Põrgutee ja head kavatsused. Legend räägib, et diktaator Saddam Husseini käest küsitud enne üles poomist, kui kaua tal aega läheks, et riigis sõda lõpetada. Ta vastanud: «Umbes kolmveerand tundi, sest pool aega kulub riidesse panekuks.»

Vietnami ja Afganistani sõjal on palju erinevusi, suurim neist, et viimase puhul on tegemist üksnes raha eest peetava sõjaga:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles