Asko Lõhmus: asjad, mida peab peaminister metsast ja loodusest teadma (23)

Asko Lõhmus
, Tartu Ülikooli loodusressursside õppetooli juhataja ja riigi metsandusnõukogu liige
Copy
Asko Lõhmus.
Asko Lõhmus. Foto: Erakogu

On kolm loodusega seotud üldprobleemi, mille iga Eesti peaminister peab kindlasti ära lahendama, kirjutab ökoloog Asko Lõhmus.

«Kui sa metsa ei majanda, siis ta lihtsalt hävib,» võttis peaminister Kaja Kallas äsjases intervjuus kokku oma arusaama Eesti metsast ja väljendas usku, et keskkonnaministeerium suudab leida kokkuleppe, mis vastaks metsa tähtsusele Eesti inimese jaoks.

Ka tema eelkäija valitsusjuhi ametis Jüri Ratas jagas optimismi keskkonnaministeeriumi suutlikkusest. Olukorda kirjeldas ta 23. septembril 2020 riigikogu infotunnis nii: «Me peame ka ausalt ütlema, et jah, 2020. aastal hakkab Eesti mets [...] saama küpseks.» Kusjuures «mets, mis on langenud, maha kukkunud, see hakkab CO2 emiteerima». Ja kokkuvõttena asjakohases Facebooki otse-eetris 18. veebruaril 2020: «Jätta küps mets kasvama [...] – ega see mõistlik ei ole.»

Need sõnastused ei ole esitatud pisiasjades norimiseks, vaid Eesti valitsuse metsapoliitikat iseloomustavate pintslitõmmetena. Mõistan, et peaministri tähelepanu vajavad paljud teemad ja kriisiaeg takistab süvenemist veel rohkem. Seepärast toon järgnevalt välja üksnes kolm loodusega seotud üldprobleemi, mille iga Eesti peaminister peab minu arvates kindlasti ära lahendama.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles