Andres Kraas: stambid kinnisvaraäris

Andres Kraas
, kinnisvaraekspert
Copy
Andres Kraas.
Andres Kraas. Foto: Erakogu.

Kinnisvaraäris varakapitalistlikud arusaamad ja ärimudelid enam ei toimi ja taanduvad minevikku, kirjutab kinnisvaraekspert Andres Kraas.

Stamparusaamad võivad viia nii sihile kui ka saada saatuslikuks. Enamasti oleneb tulemus sellest, kui realistlikud on meie soovunelmad ja kuidas suudame auditooriumit nende õigsuses veenda, et oma plaane avalikkusele võimalikult kasumlikult maha müüa. Uskujaid leidub alati, kuid kahtlejaid samuti, ja ette tuleb nii õnnestumisi kui ka läbikukkumisi. Kui mõni stamp tõeks ei osutu, on võimalik probleemile läheneda filosoofiliselt, sest tõde on alati suhteline ja absoluutset tõde polegi olemas. Eriti peaks see lohutama neid, kes kinnisvaraarendajate saalomonlikke ennustusi puhta kullana võtavad ja eufooriast või lihtsalt saamahimust oma raha kõrgeks kiidetud immobiili paigutama tõttavad. Kinnisvaraäris pole see ei esimene ega ka viimane kord, kus kõik pole kuld, mis hiilgab. Segased ajad on alati olnud viljakas pinnas kinnisideede ja ennustuste levikuks, millest ühed manitsevad ettevaatusele, teised aga kannustavad kulutama.

Olles aastakümneid kinnisvaras tegutsenud, tean, kui lihtne on turul arendajasõbralike prognoosidega manipuleerida ja neid kliendile kinnisideedeks muuta, eriti kui meedia sellele kas tahtlikult või tahtmatult hoogu juurde annab. Järjest sagedamini kõneldakse suurenevast nõudlusest, jätkuvast hinnatõusust ja uute korterite nappusest. Enamasti kütavad avalikkuse ees ostukirge üles ikka ühed ja samad kinnisvaraarendajad-müüjad, põhjendades nõudluse kasvu mh ka sügisel koroonakriisi tõttu aeglustunud ehitustegevusega. Mingi iva võib selles jutus isegi olla, kuid defitsiidist jääb asi kaugele, sest elamuehitus on uuesti hoo sisse saanud ja sügiseks jagub uusi kortereid küllaga. Tõsi, maruline ehituskirg, kütuse kallinemine jms on ehitamise (sh materjalid) kallimaks teinud, kuid mitte sedavõrd, et klient peaks ennast hingetuks maksma. Raske elu üle pideva kurtmise asemel võiksid mõned ehitusfirmad Exceli tabelitele lisaks ka oma töökorralduse üle vaadata, ja kui vaja, siis ka kasumimarginaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles