Kuulo Kutsar: rohelise passi ootuses

, PhD, epidemioloog
Copy
Epidemioloog Kuulo Kutsar
Epidemioloog Kuulo Kutsar Foto: Tairo Lutter

Euroopa Komisjoni soovitatud nn rohelise vaktsiinipassi olemusest ja sellega seoses tõstatuvatest küsimustest kirjutab arst ja epidemioloog Kuulo Kutsar.

Pandeemia viieteist kuu jooksul on vaktsinoloogid, vaktsiinitootjad ja testsüsteemide loojad teinud suure arenguhüppe, andes inimestele väga lootustandvad vaktsiinid ja usaldusväärsed testid. Need vabastavad suure tõenäosusega ka valitsuste käed ja loova mõtte piirangute kehtestamise-leevendamise tänamatul katse-vea rajal ekslemast. Samm-sammult jõuti järelduseni, et kõikehõlmava vaktsineerimise ja sihipärase testimisega on võimalik tagada ka pandeemia tingimustes inimestele nakkusohutu liikumis- ja suhtlemisvabadus. Sellest eesmärgist lähtudes tegi Euroopa Komisjon selle aasta 17. märtsil ettepaneku luua vaktsineerimise digitaalne roheline tunnistus ehk pass. Tunnistuse teeb valmis iga riik ise ja see kehtiks kõikides liikmesriikides.

Euroopa Komisjon loeb seda dokumendiks, mille andmed kinnitavad, et isik on a) vaktsineeritud Covid-19 vastu või b) saanud koroonatesti negatiivse tulemuse või c) paranenud Covid-19st. Need inimesed loetakse nakkusohutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles