Mait Vaik: e-elu kokkupandav vihmavari (5)

Mait Vaik
, kirjanik ja muusik
Copy
Kirjanik Mait Vaik
Kirjanik Mait Vaik Foto: Albert Truuväärt /Scanpix/

Valimised on viimane riiklik instrument, kuhu teha muudatusi või uuendusi usaldusväärsuse arvelt kvantiteedi, mugavuse või progressi kasuks, kirjutab kirjanik ja muusik Mait Vaik (Isamaa).

Alustaks üldistavalt sellest, et tänaseks pole ükski demokraatlik riik e-hääletamist interneti teel kasutusele võtnud ja pea kõikidest piiratud katsetest on nüüdseks loobutud. Šveitsis oli lubatud e-hääletada välismaal resideerivatel kodanikel, puudega inimestel (näiteks nägemispuudega) ja veel mõne erandiga väikesel grupil valijatel. See on nüüdseks peatatud. Ka Norra on loobunud täielikult igasugustest e-valimisest ja üheski teises demokraatlikus riigis pole taolist süsteemi rakendatud (mõningad erandid on nägemispuudega valijale, näiteks Austraalias). Kuid Eesti avalikkusele on üritatud jätta muljet, nagu mitmed riigid oleksid sellele kohe-kohe üle minemas või seda juba teinud.

E-valimiste võidukäiku saab soovida ainult inimene, kellel puudub elementaarne arusaam, mida kätkeb endas infotehnoloogia, või kes on puhtreligioosselt moodsatest lahendustest lummatud, sarnanedes pimeusklikuga. Kolmas variant on muidugi ka – jõud, kes on huvitatud pettusest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles