Mart Raudsaar: räägi inimestega (1)

Mart Raudsaar
, Postimehe peatoimetaja
Copy
Postimehe peatoimetaja Mart Raudsaar
Postimehe peatoimetaja Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Liialt sageli oleme kuulnud põhjendusi, et ühes või teises halvas otsuses on süüdi «ebapiisav kommunikatsioon». Mida see tähendab? Seda, et rahvakeeli öelduna oleks tulnud inimestega rohkem rääkida. Räägi inimestega! Niisuguse soovituse andis ka kunagine Q-GSMi telereklaam. Võib-olla mäletate seda operaatorit, kes esimesena hakkas pikaajalise lepingu eest jagama inimestele tasuta mobiiltelefone.

Koroonaviiruse teemal ei ole meie valitsus(ed) inimestega piisavalt rääkinud. Minu meelest on selle üheks tõestuseks ka protestid Toompeal, kus inimesed väljendasid muuhulgas meelepaha piirangute vastu. Teiseks, mulle on jäänud mulje, et valitsuste tegutsemisstrateegia ei ole olnud põhjalikult läbi mõeldud, millest annavad tunnistust ebajärjekindlus ja segased (mitmetimõistetavad) sõnumid piirangute kehtestamisel. Läheb liialt pikaks kirjeldada, mida oleks võinud teha teisiti – mis on pealegi oluliselt lihtsam tagantjärele tarkuse abil.

Samas on maailmas kohti, kus koroonaviirusevastane tegutsemine on olnud edukas, selles on olnud kaalukas roll tegutsemisstrateegial ja seda saatnud kommunikatsioonistrateegial. Niisugune näide on Uus-Meremaa. Umbes viie miljoni elanikuga saareriigis on olnud pandeemia algusest peaaegu 2600 koroonaviirushaigusesse haigestumise juhtu ning sellesse haigusesse on surnud vaid 26 inimest. Kui me arvutaksime selle arvu ümber, arvestades Eesti rahvaarvu proportsiooni, oleks meil olnud aasta jooksul kokku vaid 684 koroonasse haigestumise juhtu. Kuidas on Uus-Meremaa ime olnud võimalik?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles