Mihkel Kangur: vanad majad kukuvad kokku

Mihkel Kangur
, ökoloog
Copy
Mihkel Kangur.
Mihkel Kangur. Foto: Erakogu

Meie kohus on tagada, et ka 500 aasta pärast oleks inimestel võimalus külastada 500 aasta vanust Tallinna vanalinna. Seetõttu on aeg vanalinn maha lammutada. Igaüks, kes on vanalinnas käinud, on näinud, kui vanade majadega tegu on. Saame olla tänulikud, et meie esivanemad ja nende vallutajad omal ajal need müürid ehitasid ja nende eest heaperemehelikult hoolitsenud on. Meie kohus on tagada, et ka meie järgnevad põlvkonnad saaksid samasuguse kogemuse.

Lammutustöödega on Eestis hõivatud tuhanded inimesed, võime kahtlemata öelda, et tegu on tõeliste ajalookangelastega. Kahjuks saavad nad oma tegevuse tõttu sageli tunda kõrvalseisjate pahameelt. Inimesed, kes on näinud majade ehitamist vaid YouTube’is ja elus ühtegi maja ise püstitanud pole, arvavad, et nad teavad, mismoodi maju lammutama peaks. Ometigi on tegu igati väärika tööga, mis toob leiva lauale tuhandetel peredel, rääkima laiemast majanduslikust mõjust.

Lammutatud majadest saadava materjali abil on võimalik ometi ehitada nii uusi maju kui ka muud taristut. Võiks isegi öelda, et kogu meie majandus põhineb lammutajate raskel tööl. Heita ette inimestele, kes on omale liisinud kallid lammutusmasinad, et nad liiga palju maju lammutavad, on lihtsalt südametu. Kuidas peaksid liisingud saama makstud, kui lammutada ei lubata? Jah, on esinenud juhtumeid, kus andmebaaside ekslikkuse tõttu on sattunud lammutamisele ka mõni kirik või muu oluline hoone, aga tegijal ikka juhtub. Võiksime ju vaadata seda ka positiivsest küljest – see näitab, kui kõrgtehnoloogiline kogu lammutusprotsess on. Võiksime olla uhked oma digitehnoloogiliselt arenenud riigi üle. Andmebaaside vead käivad lihtsalt selle juurde ja riigi hea maine kõrval paar valesti lammutatud hoonet pole mingi probleem, mida suureks puhuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles