Philippe Jourdan: vaktsineerimine eetilisest vaatepunktist (3)

Philippe Jourdan
, Eesti katoliku kiriku piiskop
Copy
Philippe Jourdan.
Philippe Jourdan. Foto: Marko Saarm / Sakala

Usklike jaoks tähendab koroonavaktsiinide kasutamine eetilist dilemmat, kirjutab Eesti katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan.

Mõned tuttavad, juba vanad inimesed, on jaganud minuga muret, et sooviksid lasta ennast koroonaviiruse vastu vaktsineerida. Nad näevad, et Tallinnas ja Tartus on juba nooremad inimesedki seda teinud, aga nende kodumaakonnas öeldakse, et vaktsiini veel ei ole. Sama lugu oli minu vanematega Prantsusmaal, kus suurlinnades käib rekordkiirusega vaktsineerimine, kuid maapiirkondades väga kiiresti viirusesse suremine. See pani mind mõtlema, et meie ühise vaenlase, Covidi-pandeemia puhul pole mängus mitte ainult inimeste, vaid meie ühiskonna tervis, sest ühtsus ja solidaarsus on ühiskonnale seda, mis tervis on inimesele.

Praeguses vaktsiinide debatis on jäänud kristlikud kirikud ja konfessioonid pisut tagaplaanile. Selge, et kirik ei ole terviseamet ja kirik ei otsusta, kas vaktsiin on ohutu või efektiivne. Pealegi on kirikud Eestis suletud. Mina isiklikult, olles õppinud reaalaineid Pariisi ülikoolis, kaldun spontaanselt usaldama seda, mida kompetentsed teadlased ütlevad, tingimusel, et neil on head ja kontrollitavad allikad. Kuid kirik saab rääkida sellest, mis on tema valdkond ja eesmärk ehk väärtuste, moraali ja eetikaga seotud küsimustest. Ja see on praegu väga vajalik

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles