Ruth Kalda: perearstisüsteemi muutumisest (1)

Ruth Kalda
, TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi juhataja
Copy
Ruth Kalda.
Ruth Kalda. Foto: Eero Vabamägi

Perearstisüsteemi muutus on loomulik osa üldisest arengust, kirjutab Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda.

Perearstisüsteem seisab samade väljakutsete ees kui muud teenused ja valdkonnad, milles on jätkusuutlikkuse tagamiseks vaja teha ümberkorraldusi. Maailm meie ümber muutub ja seda võib näha kas katastroofina või loomuliku protsessina.

Et perearstisüsteem vajab jätkusuutlikkuse tagamiseks olulisi ümberkorraldusi, ei ole uudis, ja lahendustega on tegeletud. Küsimus ei ole selles, et perearstisüsteemi käivitamisel enam kui 25 aastat tagasi oleks tehtud valesid otsuseid. Selle aja jooksul on toimunud muutused kogu ühiskonna tasandil, mis mõjutavad omakorda ka tervishoidu. Nimetagem siinjuures vaid mõni tähtsam: inimeste oodatava eluea, krooniliste haiguste arvu ning sellega seonduvalt terviseteenuste vajaduse tubli kasv, perearstiabi rolli tähtsustumine ning muutumine patsientidele üha olulisemaks esmaseks kontaktiks kogu tervishoius, tervisetehnoloogiate jõuline areng, jätkuv linnastumine, uue põlvkonna arstide karjäärivõimalused, mida kujundavad tugevalt üleilmastumine ja Euroopa Liidus vaba rände pakutavad võimalused.

Loetletud muutused on universaalsed kõikidele arenenud riikidele, väljakutsed on sarnased, erinevus on reageerimise viisides ja võimalustes. Lisanduvad ka eripärad, mis iseloomustavad kogu tervisevaldkonna tööjõudu: töötajaskonna hulgas domineerivad naised (eriti iseloomulik perearstiabile) ning vanuseline struktuur on kogu tervishoius kaldu vanemaealiste poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles