AK ⟩ Sergei Suhhankin: kui homme puhkeb sõda – mida oodata eskalatsioonist Donbassis? (1)

Sergei Suhhankin
, Jamestowni keskuse analüütik
Copy
Ukraina sõdurid Bohdanivka küla lähedal 2019. aastal.
Ukraina sõdurid Bohdanivka küla lähedal 2019. aastal. Foto: Vadim Kudinov/SIPA

Ukraina peab hästi läbi mõtlema oma suutlikkuse Donbassis sõda pidada, kirjutab Jamestowni keskuse analüütik Sergei Suhhankin.

Akuutne sõjaline konflikt, mis puhkes Ukraina kaguosas seitse aastat tagasi, on hoolimata Volodõmõr Zelinskõi diplomaatilistest ponnistusest, kui temast 2019. aastal president sai, taas kuumaks muutumas.

Ehkki «vaherahu» režiim pole midagi muud kui narritamine, sest alates 27. juulist 2020 on elu kaotanud 28 Ukraina sõdurit, oleks potentsiaalse sõjalise eskalatsiooni korral oodata rohkem kaotusi. Kahetsusväärselt on sõjahirm möödas.

Ukraina on valmis kättemaksuks. Venemaa, kes suurendab aktiivselt oma sõjalist kohalolekut Ukraina piiril, ei hoia samuti end tagasi, sest kaalul on tema prestiiž. Jättes kõrvale mõlema poole motiivid ja «varjusolevad» huvid, arutleb see artikkel kummagi poole võimekuse ja potentsiaalse mõju üle, mis konflikt võib kaasa tuua asjasse segatud osalistele.

Ukraina armee (VSU) on võrreldes 2014. aasta eelse ajaga nüüd teistsugune kiskja. Ukraina kodune kaitsetööstuskompleks suutis hoolimata kõigist aastail 1991–2013 tehtud vigadest ellu jääda ja oma võimekust tugevdada. Kiiev on algatanud muljet avaldava taasrelvastusprogrammi, integreerides teiste hulgas sõjapidamise uusi vahendeid, kaasa arvatud Türgi mehitamata droonid (UCAVd), mis mängisid otsustavat rolli Armeenia vägede sõjalisel lüüasaamisel Mägi-Karabahhi konfliktis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles