Elin Vilippus, Oksana Kutšmei: riiklik karistus tublimatele kohtutäituritele

Copy
Igal neljandal kohtutäituril on olemas oma infosüsteem. Foto on illustratiivne.
Igal neljandal kohtutäituril on olemas oma infosüsteem. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Riigi poolt kohustuslikuks tehtud kohtutäiturite infosüsteem võib tuua kaasa olukorra, et ära lõhutakse toimiv lahendus, aga uut samaväärset ressursipuuduse tõttu asemele anda pole, kirjutavad Tallinna kohtutäitur Elin Vilippus ja Tartu kohtutäitur Oksana Kutšmei.

Riigikogu võttis vastu seaduse, millega kohustab kohtutäitureid 2024. aastast riigi andmekogudega andmeid vahetama vaid keskse infosüsteemi kaudu. See nõue on justkui karistus tublimatele ja edasipüüdlikumatele täituritele, kes on investeerinud oma IT-lahendustesse.

Eestit teatakse maailmas kui eesrindlikku digiriiki, kuid tegelikult oleme omadega väga ajale jalgu jäänud. Ajal, kui meie meditsiinipersonal on ülimalt ülekoormatud, peavad perearstid käsitsi Exceli tabeleid täites kuidagi vaktsineerimises järge pidama, sest polegi olemas süsteemi, millega inimestele vaktsineerimisekutseid laiali saata. Selles riigis puudub ka ühtne hästitoimiv infosüsteem kohtutäituritele ning et üldse kuidagi mõistlikku moodi tööd korraldada, on osa kohtutäitureid omavahenditest loonud endale toimivad süsteemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles