Edward Lucas: Putin paneb Ukrainas läänt proovile (4)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Mida sepitseb Vladimir Putin? See on küsimus, mis põletab otsustajate töölaudadesse augu Berliinis, Brüsselis, Londonis, Washingtonis ja mujal, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Kas sõjalise kohaloleku suurendamine Venemaa lõunaosas ja okupeeritud Ukraina aladel on sõja eelmäng? Kas see on mõeldud Kiievi võimude hirmutamiseks, lääne erimeelsuste rõhutamiseks või mõne muu Venemaa plaani varjamiseks? Või kõigeks, mis eespool nimetatud?

Tegelik vastus on tõenäoliselt see, et Putin ise pole veel otsustanud, millist tulemust ta soovib. Tal on vaja põhjalikku muutust. Bideni administratsioon pigistab teda sanktsioonidega. Venemaa majandus seisab paigal. Ukraina reformid on õigele rajale saamas.

Võib-olla kõige pakilisem on see, et Krimmiga on jama. See peaks olema Venemaa juhi väidetava strateegilise geniaalsuse musternäide. Tõepoolest, see on peaaegu selle ainus praktiline tulemus. Kreml kindlustab tulemust veelgi, ehitades rajatisi, mis näevad välja nii, nagu oleksid need mõeldud tuumarelvadele. Krimmi veepuudus pigistab. Veehoidlad on ammendatud. Terendab normeerimine. Vee importimine on kohutavalt kallis, lisaks kõigile teistele arvetele, mis Venemaad ees ootavad.

Selliste probleemide kuhjudes maksab sõjalise kohaloleku suurendamine vähe ja loob võimalusi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles