Kalev Stoicescu: Putini võimalik varuplaan (6)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Kalev Stoicescu.
Kalev Stoicescu. Foto: Tairo Lutter

Venemaa ootab sobivat hetke, kui saab Ukraina asjus kõiki taas kord üllatada, kirjutab Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu.

Kremli loodetud edu Ukrainas ei paista veel kuskilt. Krimm okupeeriti ja annekteeriti kibekiiresti rahvahääletuseks tituleeritud maskeraadi ettekäändel märtsis 2014. See andis toona võimsa tõuke Venemaa presidendi Vladimir Putini populaarsusele, kuid Donbassi idaaladel algatatud separatismiprojekt ei viinud loodetud tulemusele lähemale.

Moskva eesmärk pole lihtsalt rebida tükke Ukraina küljest ja ära hoida tema võimalik liitumine NATOga, vaid tuua kogu riik Venemaa kindlasse haardesse, välistades mistahes lääne poliitilise ja majandusliku konkurentsi. Putini suurim saavutus oleks Ukraina «kojutulek», mis kirjutataks kuldsete tähtedega Venemaa ajalooraamatutesse.

Putini plaan, mida hakati teostama seitse aastat tagasi, näeb ette järgmist.

1. Kremli täielik kontroll maffialike poliittehnoloogiliste moodustiste (Donetski ja Luganski «rahvavabariikide») ja Ukraina-Vene piirilõigu üle. Võitlejate (sh kaadrisõjaväelaste) ja sõjatehnika liigutamine peab toimuma segamatult ja võimalikult nähtamatult (näiteks valgeks võõbatud «humanitaarabi» veokitega).

2. Moodustiste staatuse ebamäärasus. Nad kuulutasid välja iseseisvuse, kuid Moskva neid ametlikult ei tunnusta; nad ei allu üheski küsimuses Kiievile, kuid on jätkuvalt Ukraina lahutamatu osa (erinevalt Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast, kelle «iseseisvust» ja lahkulöömist Gruusiast tunnustas Moskva ametlikult, sõlmides diplomaatilisi suhteid, baaside lepinguid jms).

3. Vahelduva intensiivsusega kurnamissõja pidamine Ukraina vastu kahel rindel Donbassi kontaktjoonel, rikkudes iga päev relvarahukokkuleppeid, tappes Ukraina sõdureid ning avaldades kogu riigile sõjalist, poliitilist, majanduslikku ja psühholoogilist survet.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles