JULGEOLEK ⟩ Kaupo Rosin: Vene sõjaväebaasid piiri taga – diktaatorite parimad sõbrad (1)

Kaupo Rosin
, kolonel, kaitseväe luurekeskuse endine ülem
Copy
Kolonel Kaupo Rosin.
Kolonel Kaupo Rosin. Foto: Erakogu

Meie idanaaber on huvitatud oma sõjalise jalajälje laiendamisest ning üritab tekitada endale uusi geopoliitilisi sõpru, kirjutab kaitseväe luurekeskuse endine ülem kolonel Kaupo Rosin.

Hoolimata majandusraskusest jätkab Venemaa baaside võrgustiku arendamist, kuna näeb baase oma «tööriistakasti» kindla osana oma mõjuvõimu laiendamisel. Kokku hoiab Venemaa väljaspool oma territooriumit 60 000 – 70 000 meest, siia juurde tulevad erasõja­firmad. Viimaste tegevuses on ühitatud mõnede mõjuvõimsate isikute majanduslikud ja Venemaa riiklikud huvid.

Venemaa omab hetkel ametlikke sõjaväebaase, objekte ja infrastruktuuri Süürias ja seitsmes endises liiduvabariigis – Armeenias, Aserbaidžaanis (Mägi-Karabahhis), Valgevenes, Kasahstanis, Kõrgõzstanis, Tadžikistanis ja Ukrainas (Krimm) ning lisaks sellele veel kolmes separatistlikus piirkonnas – Abhaasias (Gruusia), Lõuna-Osseetias (Gruusia) ja Transnistrias (Moldova). Peale selle on Venemaal pidev ebaseaduslik kohalolek Ukrainas Donbassi piirkonnas, mida üritatakse kõikide vahenditega varjata, ning Krimmis, mida Venemaa käsitleb endale kuuluvana.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles