Vladimir Juškin: Ukraina rinne

Vladimir Juškin
, Balti Venemaa-uuringute Keskuse direktor
Copy
Vladimir Juškin.
Vladimir Juškin. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Venemaa ja lääne suhete halvenemise taustal võib vallanduda sõjategevus Donbassis, kirjutab Balti Venemaa Uurimise Keskuse direktor Vladimir Juškin.

Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Ruslan Homtšaki andmetel on Venemaa paigutanud piki Ukraina piiri 28 pataljoni taktikalist gruppi: Brjanski, Voroneži ja Rostovi oblastisse ning Krimmi. Sõjalise eksperdi Pavel Felgenhaueri sõnul on kõik sõltumatud tegelased Donbassis likvideeritud. Viimane oli Oleksandr Zahhartšenko, kellel olid omad rahastamisallikad ja sõltumatud relvajõud. Kuid ta kõrvaldati. DPRi ja LPRi praegused juhid on fiktsioon, nad ei juhi mitte midagi. Valitsusvastaste üksused Donbassis (14 brigaadi, polku ja allüksust kuni 28 000 mehega) koosnevad hea väljaõppe ja lahingukogemusega sõjaväelastest, kes on Novotšerkasskis asuva 8. kaardiväearmee operatiivjuhtimise all. Sealsamas põhja pool asub 150. diviis – Donbassis paiknevate Vene vägede peamine reserv, tohutult suur. Samuti asub sellel territooriumil kuni 2000 inimesest koosnev sõjaliste nõustajate ja instruktorite struktuur. Lisaks on Rostovi oblastisse täiendavalt paigutatud kuni 12 pataljoni taktikalisi gruppe, mis vajavad täieliku lahinguvalmiduse saavutamiseks 1–2 päeva.

Praegu on Venemaa poolelt Ukraina piirile lisaks toodud 4000 inimest (5–6 pataljoni taktikalisi gruppe), kes on Ukraina relvajõudude peastaabi sõnul viidud lahinguvalmidusse. Ukraina luure andmetel kavatseb Venemaa õppuseks Zapad-2021 valmistudes paigutada Ukraina piiridele veel 25 pataljoni taktikalisi gruppe.

21. märtsil läbisid kolm Balti laevastiku suurt dessantlaeva ühe korveti saatel La Manche’i väina ja suundusid lõunasse. Selliseid lahinguüksusi on kokku kümme, lisaks veel ka väiksemad dessantlaevad. Ukraina strateegilise kaitse sügavuses asuv Nikolajevi ja Odessa vaheline kindlustamata rannajoon sobib nende tegevuseks väga hästi.

Sergei Šoigu ütles 25. märtsil, et üks õhudessantvägede brigaadidest, mis praegu asub Volgogradi oblastis Kamõšinis, formeeritakse ümber polguks ja hakkab paiknema Feodossijas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles