Ago Samoson: omadele kõik, teistele (vaenukõne) seadus (3)

Ago Samoson
, TTÜ juhtivteadur
Copy
TTÜ tervisetehnoloogiate instituudi juhtivteadur Ago Samoson
TTÜ tervisetehnoloogiate instituudi juhtivteadur Ago Samoson Foto: Https://www.etis.ee/cv/ago_samoson/est

TTÜ tervisetehnoloogiate instituudi juhtivteadur Ago Samoson kirjutab sellest, kuidas on ühiskonnas võimalik vaenukõne vähendada nii, et seadust poleks vaja rakendada. 

Venemaa sisepoliitikat tavatsevad analüütikud iseloomustada nii: omadele kõik, teistele seadus. See põhimõte kujundas võimupüramiidi, kus kõigil on midagi kaotada.

Kaotuseoht seaduse rakendamisel võimaldab kontrollida kogu püramiidi. Vaenukõne seadus oleks selle kontrollsüsteemi geniaalne edasiarendus, kuna ähvardamise jaoks pole vaja midagi luua ega loovutada.  

Väga keeruline on üldse millestki rääkida nii, et seda pole võimalik mingis kontekstis või suhteahelas vaadelda kellegi vastasena ja millelegi õhutamisena.  Isegi Eesti maavõidu tähistamist jalgpallis võib tõlgendada vihana õnnetu kaotaja vastu. Silme ette tuleb ka kohe Eesti presidendi juubeldamine julgeolekunõukogu liikmeks saamise puhul. Kuidas taolist näoilmet ja poosi peaksid tõlgendama «kaotanud» rumeenlased? Tõenäoliselt riivab see nende hinge rohkem kui soomlasi, kelle presidenti nimetati müüjatüdrukuks.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles